Δήλωση της Μαρίας Κυπραίου με αφορμή τη χθεσινή τη φωτιά στα Μάλια.
Η Μαρία Κυπραίου, γεωπόνος, αυτοαπασχολούμενη στην περιοχή των Μαλίων, υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την χθεσινή φωτιά στην περιοχή των Μαλίων:
«Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους πυροσβέστες που ανταποκρίθηκαν άμεσα, με αποτελεσματικότητα και αυταπάρνηση στην αντιμετώπιση της χθεσινής φωτιάς, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, που επικρατούσαν στην δύσβατη περιοχή εκείνες τις ώρες, και δυσχέραιναν το έργο τους. Η άμεση ανταπόκριση οφείλεται στο φιλότιμο και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι πυροσβέστες σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς.
Αποδεικνύεται πως για άλλη μία χρονιά η αντιπυρική περίοδος ξεκινά χωρίς να έχει λυθεί κανένα από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία όπως η υποστελέχωση, το απαράδεκτο καθεστώς των τεσσάρων διαφορετικών εργασιακών σχέσεων (μόνιμοι, 5ετείς, 7ετείς, εποχικοί), ο πεπαλαιωμένος στόλος των οχημάτων καθώς και η παντελής έλλειψη αντιπυρικού σχεδιασμού πρόληψης πχ αντιπυρικές ζώνες, συστήματα παρακολούθησης κα.
Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί άραγε, αν ξέφευγε ο έλεγχος της φωτιάς με δεδομένο ότι το ξενοδοχείο που ήταν δίπλα στις φλόγες ήταν ανοιχτό και φιλοξενούσε κόσμο;
Σήμερα, μετά το τραγικό προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών και τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, ο λαός έχει βγάλει συμπεράσματα. Δεν ήταν η κακιά η ώρα. Ένοχοι είναι το κέρδος, το κράτος, αυτοί που κυβερνούν και κυβέρνησαν. Αυτό ισχύει και για τις μεγάλες αδικαιολόγητες καταστροφές από τις πυρκαγιές.
Η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι υποδομές αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις ως εμπόρευμα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων και της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Αυτή η δασοκτόνα πολιτική και η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που αποτελούν τη βασικότερη αιτία των καταστροφικών πυρκαγιών.
Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό, υποδομές, που ούτε θέλει ούτε μπορεί να εξασφαλίσει ο σημερινός καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασών. Δεν είναι κόστος η πυροπροστασία, η ζωή του λαού έχει αξία.